Hier vind je de veelgestelde vragen over de Reinvent The Habitat challenge.
Het moet al raar lopen als je het antwoord op jouw vraag hier niet kunt vinden.

Mocht-ie er nou echt niet tussen staan laat ons dan weten door het
formulier onderaan deze pagina in te vullen. Stel je vraag en wij nemen
dan zo snel mogelijk contact met je op.

Meest gestelde vragen

Hoe ziet de testfase eruit?

Uit alle inschrijvingen, kiezen we maximaal drie concepten die we gaan testen. Dat betekent dat ze op The Green Village gebouwd worden en vervolgens bewoond. Het testen doen we op vier dimensies waarbij we steeds kijken of en hoe jullie concept opschaalbaar is tegen het licht van die dimensie. De vier dimensies zijn:

  • Sociaal: er zullen mensen in de drie testconcepten komen te wonen, zodat we weten wat de acceptatie en waardering is voor het concept. Ook zullen we breder kwantitatief onderzoek doen naar de waardering en acceptatie van het concept. De opschaalbaarheid wordt immers sterk beïnvloed door de mate waarin mensen het concept accepteren en waarderen.
  • Business: zonder business, is geen opschaling. Dus wat is de maakprijs van de woning in grote aantallen en kan die dan winstgevend in de markt gezet worden?
  • Juridisch: op The Green Village mogen we regelvrij (zolang het maar veilig is!) bouwen, maar als we willen opschalen zullen we rekening moeten houden met heel veel wetten en regels. We zullen dus moeten onderzoeken wat er aan het concept moet gebeuren om binnen de regels op te kunnen schalen. Maar ook zullen we verkennen hoe en waar we met andere regels op kunnen schalen.
  • Technisch: uiteraard is de technische aard van het concept bepalend voor de opschaalbaarheid. De technische aard van het product zelf, maar ook of en hoe het concept industrieel / in grote aantallen produceerbaar is.

Voor welke doelgroep? Gestapeld / rijwoning / geschakeld / vrijstaand?

We zullen beginnen met een concept dat geschikt is voor stedelijk gebied. Dat kunnen zowel gestapelde als rijwoningen zijn, maar als jullie een concept hebben dat juist vrijstaand of geschakeld uniek in zijn soort is en voldoet aan de criteria, dan gaan we daar natuurlijk ook graag mee aan de slag!

Waar moet de woning allemaal aan voldoen?

Het antwoord op die vraag is de deur naar onze vernieuwende aanpak. De woning moet voldoen aan de wensen van mensen die erin gaan wonen. Zo opgeschreven klinkt het te simpel om waar te zijn. Maar zoals de Nederlandse held Johan Cruijff al zei: “Simpel is het moeilijkst”. Vertrekpunt is dus de woonwensen van potentiële bewoners. Die hebben we voor je in kaart gebracht en zullen we gezamenlijk steeds verder verfijnen. Als je je inschrijft om mee te doen, word je vanzelf door een ‘wizard’ geleid waar je aangeeft op welke manier jullie concept voldoet aan de wensen van bewoners. We hebben die wensen opgedeeld in 9 geluksfactoren die tezamen Woongeluk definiëren.

Waarom doen jullie dit?

Heel simpel: Thorb vindt wonen belachelijk duur. Veel mensen uit de bouw- en vastgoedwereld voelen ergens in de onderbuik dat het allemaal veel goedkoper kan. Toch lukt het de sector niet. Los van dat we wonen belachelijk duur vinden, is het ook onhandig dat het product volledig gedefinieerd wordt door professionals die vertwijfeld kijken als je vraagt wanneer ze voor het laatst met een bewoner hebben gesproken.  Die twee aspecten (prijs en de bewoner als vertrekpunt) maken dat Thorb een andere route kiest en zoveel mogelijk ‘out of the box’ -partijen op wil roepen om hun gedachtegoed in de vorm van concept of concrete oplossing, in te dienen. Samen maken we wonen weer van de bewoners én veel betaalbaarder!

Wat is The Green Village en waar ligt het?

The Green Village is een zogenaamde regelvrije zone waar innovatie oplossingen voor de bebouwde omgeving getest kunnen worden. Er is daar erg veel mogelijk, zolang het maar veilig is!

Waarom zoeken jullie een woning die opschaalbaar is?

Heel simpel: we willen zoveel mogelijk mensen 100% woongeluk met 50% korting geven.

Waarom zou ik meedoen?

Als je het redt tot een van de drie testwoningen krijg je de beste evaluatie van je concept ever en weet je sowieso aan het einde van het traject wat er voor nodig zou zijn om je concept opschaalbaar te maken. Maar het wordt nog mooier, want als we met elkaar komen tot een concept dat inderdaad opschaalbaar is, is dat ook wat we feitelijk in hoog tempo gaan doen: opschalen!

Hoe kan ik meedoen?

Meld je hier aan!

Moet het een helemaal woonklaar huis zijn?

Nee. We begrijpen dat je waarschijnlijk geen kant-en-klaar concept op de plank hebt liggen. We zullen alle (deel)concepten bekijken. Dat neemt niet weg dat als er concepten zijn die al in grote mate woonklaar zijn en voldoen aan de woonwensen, die natuurlijk meer kans maken om feitelijk geproduceerd te gaan worden. Kijk ook even hier: “Wat als we alleen (onder)deel van het huis hebben?”.

Hoe worden de winnaars gekozen?

We hebben geen uitgebreide Excel klaar liggen met allerlei rationeel veronderstelde scores. Thorb streeft 100% woongeluk met 50% korting na. Hoe wij woongeluk definiëren vind je terug in de negen geluksfactoren.

Wat als we alleen een (onder)deel van het huis hebben?

Geen probleem! Een van de bijkomende voordelen van onze aanpak is dat je in de gelegenheid gesteld wordt om partijen te vinden die jullie concept nóg beter kunnen maken. En vice versa. Je kunt namelijk van deelnemers zien hoe ze op de tien geluksfactoren scoren. Zo kun je ook contact zoeken met partijen die uitmunten in de factoren waar jullie eigen concept wat minder sterk in is. Ook zullen wij op de achtergrond partijen aan elkaar koppelen. Dus leg vooral ook je hulpvraag (hello@thorb.world) aan ons voor!

Wat zijn de geluksfactoren?

Thorb is er om het Woongeluk van haar bewoners te maximaliseren. Daarom is er uitgebreid onderzoek gedaan naar dat woongeluk. Met dat onderzoek zijn totaal negen (plus één vrij in te vullen geluksfactor, zodat we ook van jullie leren) geluksfactoren geïdentificeerd. Vanuit die negen geluksfactoren hebben we zogenaamde Functionele Eisen geformuleerd. Dus als maximaal aan die eisen voldaan wordt, dan zal het woongeluk ook maximaal zijn. Als je je inschrijft als deelnemer krijg je gelijk inzicht in die negen geluksfactoren en de bijkomende Functionele Eisen. Overigens geloven wij er niet in dat dit dé allesbepalende factoren  en Functionele Eisen zijn. Dit is pas het begin. Het Woongeluk-model is dynamisch en zal zich met behulp van jullie concepten verder doorontwikkelen.

Is er altijd een winnaar?

Daar gaan we wel van uit! In het allerergste geval zit er geen enkele inzending bij die in de buurt komt van de negen geluksfactoren, maar daar geloven we geen bal van. Dus we zullen met één tot drie concepten gaan testen op The Green Village. En dan wordt het echt spannend, want we moeten natuurlijk wel  een casus aan investeerders kunnen overleggen die aantoont dat het concept sociaal, business wise, juridisch en technisch opschaalbaar is. Maar daar gaan we samen heel hard aan werken. Uitkomst zal een investeringsvoorstel zijn waar we onze investeerders mee weten te verleiden tot feitelijke opschaling!

Hoe zit het met het Intellectueel Eigendom (IP)?

We zitten er niet om goede concepten te pikken, maar om geniale concepten op te schalen. Als in de testfase blijkt dat we met elkaar iets op het spoor zijn dat succesvol kan gaan worden, dan is onderdeel van het traject dat we gezamenlijk bepalen hoe we met elkaar samen gaan werken bij dat opschalen. Vanaf het punt waar we nu staan, kan dat nog allerlei vormen aannemen. Voel je te allen tijde vrij om een NDA (Non Disclosure Agreement) toe te sturen of aan te vragen!

Wat is Thorb?

Thorb staat voor The House Of Revolutionary Building en is de start-up achter Reinventthehabitat.com. Meer informatie over Thorb vind je op Thorb.world.

Ik heb een geniaal idee maar helemaal geen ervaring met bouwen of in de bouwwereld. Is dat een probleem?

Absoluut niet. Sterker nog, dat vinden we fantastisch! We zijn juist op zoek ideeën waar de bouwsector nog niet eerder aan heeft gedacht. En mocht je voor jou concept kennis of ervaring nodig hebben uit de traditionele bouwwereld, dan helpen we je daar graag bij. Dus aarzel niet en schrijf je ook in!

Tot wanneer kan ik me inschrijven?

Inschrijven kan tot en met op 31 januari 2018. We hebben een hele pagina voor je gemaakt waarop je het allemaal rustig nog eens na kunt lezen :).

Wat zijn bewoners?

De mensen (en eventueel dieren) die straks in je product gaan wonen en daar voor betalen. Vinden wij veruit de belangrijkste wezens in het hele proces! De traditionele bouwwereld ziet ze – hoe onhandig ook – nog wel eens over het hoofd, zorg dat dat jou niet gebeurt ;-).

Ik ben druk bezig om me in te schrijven en heb geen tijd om eten te koken. Kunnen jullie wat te eten voor me regelen?

We helpen je uiteraard graag aan een paar goede sites om eten te bestellen. Wij zijn fan van takeaway.com en deliveroo.com. Succes en eetsmakelijk!

Staat je vraag er niet tussen?

Doe je mee?

Je krijgt nu de kans om de bouwwereld op z’n kop te zetten. Dus deel je idee(en) over huizen en woningbouw met ons!

De challenge is on!

  • De kans om wonen opnieuw uit te vinden
  • Zet de bouwwereld op z'n kop
  • Je idee realiseren, bouwen en opschalen