Dynamics – Een leven lang thuis

Dynamics is een woningconcept met eenvoud als grote kracht. Betaalbaar, flexibel, makkelijk op te bouwen, mobiel en volledig aan te passen naar alle levensfasen en behoeften.

De constructieve units worden gebruikt als basis voor de woning. Het is mogelijk om hier afhankelijk van de wensen, verschillende elementen aan toe te voegen: vloeren, gevels, daken, sanitair, installaties worden als plug-and-play modules op locatie gemonteerd.

Betaalbaar en doeltreffend 2018
Manon is 20 jaar, studeert aan de universiteit en zoekt een betaalbare huurwoning. De beschikbare studentenwoningen voldoen niet aan haar privacy-wensen en haar budget is bescheiden. Ze leaset een unit van Dynamics en laat deze op een leeg stukje grond plaatsen dat tijdelijk door de campus beschikbaar is gesteld. Zo beschikt Manon over haar eigen keuken en badkamer en de unit is bovendien goedkoper dan de gemiddelde studentenwoning in de stad.

Verplaatsbaar, uit te breiden, comfortabel en uniek 2024
Op haar 26ste studeert Manon succesvol af en start haar loopbaan in een andere stad.
Ze koopt een perceel in de straat waar zij altijd al wilde wonen. Het perceel ligt tussen twee andere woningen in. De gehuurde Dynamics-unit bevalt haar, dus ze laat de gehele unit verplaatsen naar haar nieuwe woonplaats.

Als ze wil gaan samenwonen met haar vriend, besluiten ze de tot dan toe gehuurde Dynamics-unit over te kopen en zij nemen er direct een extra unit bij. De modules worden aan elkaar gekoppeld, de gevel wordt verwisseld en de indeling aangepast. Zo ontstaat een betaalbare starterswoning met een uniek design. Voor extra comfort vervangen zij het verwarmingselement; de gehele woning wordt nu efficiënt en gelijkmatig verwarmd door geïntegreerde vloerverwarming.
Omdat ze in hun drukke bestaan geen omkijken willen hebben naar het onderhoud van hun huis sluiten ze bij Dynamics een onderhoudsabonnement af.

Mobiel en aanpasbaar 2032
Manons kinderwens wordt enkele jaren later vervuld, het gezin is uitgebreid met twee kinderen. Twee extra gekochte units zijn toegevoegd aan het huis. Het dak wordt uit duurzaam oogpunt vervangen voor een versie voorzien van zonnepanelen, een externe unit wordt toegevoegd voor de bijbehorende installaties. Drie ruime slaapkamers en een eigen werkplek voor Manon worden gerealiseerd en het huis wordt een luxe en royale eengezinswoning.

Flexibel voor korte en lange termijn 2046
Als Manon 48 is besteed ze meer tijd aan de mantelzorg van haar moeder en besluit zij minder te gaan werken. De zorg voor haar moeder neemt toe en Manon wil haar ouders dichterbij hebben. Zij huurt voor hen twee extra Dynamics-units en plaatst deze tijdelijk in de achtertuin, zo zijn haar ouders in de buurt, maar hebben zij toch een plek voor zichzelf.

Veranderende behoeften 2051
Nadat haar kinderen het huis hebben verlaten besluit Manon samen met haar man en haar ouders te verhuizen naar een rustiger plek. Samen met vrienden kopen zij een perceel aan de rand van een bos en maken zij een nieuw ontwerp voor hun huis. Een tijdloos en toekomstbestendig ontwerp dat genoeg ruimte laat voor hun beiden wensen. Dynamics koopt de overbodige units en elementen terug door middel van de terugkoopgarantie service.

Community 2055
Op het nieuwe perceel ontstaat een community bestaande uit meerdere huishoudens met een aantal gedeelde voorzieningen; een buurtkamer, fitnessruimte maar ook een ruimte voor de fysiotherapeut en andere ondersteunende diensten. Zo kunnen Manons ouders in hun eigen huis blijven wonen en toch de zorg ontvangen die ze nodig hebben. De woningen zijn allen uniek, maar vormen dankzij het geavanceerde Dynamics-concept een mooi geheel.

De geschiedenis herhaalt zich…
Als Manons oudste zoon op dezelfde universiteit gaat studeren als zij, huurt ook hij zijn eerste Dynamics en plaatst deze op de campus. Met vrienden delen ze een gezamenlijke Dynamics units voor logies en feestjes.

————————–
TOETSINGSCRITEREA

1. Locatie
De units van Dynamics zijn aanpasbaar naar iedere locatie. Door gebruik te maken van een samenstelling met verschillende units is het mogelijk om de woning naar iedere wens te configureren. Daarnaast kan de woning ook naderhand worden aangepast. De units zijn te plaatsen, aan te passen, te verplaatsen, uit te breiden en met iedere handeling opnieuw te configureren. De woning kan groter maar ook kleiner worden gemaakt afhankelijk van het aantal units dat wordt gebruikt.

2. Sociale contacten/privacy
Het combineren van de Dynamics maakt het mogelijk om zowel privé woningen als collectieve ruimten te creëren. Binnen een collectieve functie kun je denken aan een gezamenlijke woonkamer en keuken, collectieve logeeruimte en openbare buurtfuncties. Voor een woning is het juist mogelijk om meer privé ruimte toe te voegen zoals een extra badkamer of slaapruimte. Is de extra ruimte niet meer nodig? Dan neemt Dynamics de units weer in middels een terugkoopgarantie.

3. Veiligheid
De veiligheid van het ontwerp kan op verschillende vlakken worden gewaarborgd.

Veiligheid tijdens het bouwproces: doordat de units worden geprefabriceerd werken de werklieden in een veilige, overdekte omgeving. Bouwmaterieel is binnen handbereik en door een goedlopend proces op te zetten wordt de veiligheid van de werknemers gewaarborgd.
Op locatie zijn de elementen makkelijk te monteren door de eenvoudige koppelingen van de Dynamics. Er is behalve een lichte kraan geen zwaar materieel nodig om de units te monteren. Bovendien wordt door dit systeem de bouwtijd aanzienlijk verkort en is er enkel een klein bouwteam nodig om de hele woning te plaatsen.

Gebruiksveiligheid: De woning is in zijn detaillering veilig in gebruik. Met de juiste configuratie voldoet een Dynamics woning aan de Nederlandse bouwregelgeving. Een Dynamics woning is bestand tegen alle weertypen en inbraakbestendig.

Sociale veiligheid: De configuratie van de Dynamics kan zorgen voor een veilige omgeving. Het gebruik van de units op lege plekken in de stad is (door bewoning) bevorderlijk voor een algehele veiligheid in de straat.

4. Wooncomfort
Dynamics woningen worden volledig geconfigureerd naar de wensen en het comfort van de gebruiker. De mogelijkheden in de samenstelling zijn eindeloos. Een woning kan naderhand nog volledig worden veranderd en opnieuw worden samengesteld. De units zijn geschikt voor privé en collectieve ruimten. Daarnaast kan een structuur unit ook buiten worden gebruikt voor bijvoorbeeld een veranda of opslagplek.

De Dynamics units worden geleverd met een hoog afwerkingsniveau. Eenmaal geïnstalleerd is het een luxe woning die van alle gemakken is voorzien. Bovendien beschikt de woning altijd over de laatste techniek.

Door verschillende contractvormen is het mogelijk om een unit te huren of te kopen. Ten alle tijden kan er een abonnement worden afgesloten waarbij Dynamics zorgt voor het onderhoud en het verhelpen van eventuele gebreken. Doordat de units inwisselbaar zijn is een reparatie snel gedaan en kunnen elementen snel worden vervangen. Hierbij wordt de gebruiker ontzorgd en kan deze eindeloos blijven genieten van zijn Dynamics woning.

5. Buitenruimte & natuur
Dynamics woningen worden ontworpen op de wensen van de gebruiker en op de omgeving waarin de woning komt te staan. De configuratie van de units bepaald hoe het ontwerp zich verhoud tot de locatie en de buitenruimte. De units zijn stapelbaar. Zo kan een woning met het zelfde aantal vierkante meters een kleinere voetprint hebben dan een woning die niet wordt gestapeld. De daken van de units zijn uitermate geschikt voor vegetatie en het verbouwen van groente.
De installaties worden plug-and-play uitgevoerd. De ontwikkelingen op het gebied van duurzame installaties en toepassingen gaat snel. Door de installaties een eigen unit te geven is het mogelijk om deze in te wisselen voor vernieuwde of verbeterde installaties zonder daarvoor het gehele huis te moeten verbouwen. Zo kan er met simpele ingrepen ook aan toekomstige eisen worden voldaan.

Voor het bouwsysteem is er gebruik gemaakt van een stalen frame. De frames kunnen keer op keer worden hergebruikt en makkelijk worden hersteld in het geval van mankementen. Na de levensduur van het frame is het stalen frame volledig te recyclen.

De bijbehorende vloer en gevelelementen worden uitgevoerd in hout. Hout is makkelijk te bewerken en een duurzaam bouwmateriaal. Bovendien kan er met de juiste detaillering voor worden gezorgd dat het volume van de woning optimaal kan worden benut. Goten voor installaties en isolatiemateriaal kan in de houten constructie worden verwerkt. Met het plug and play systeem kan ieder vloer en gevelelement van installaties worden voorzien.

6. Financiën
Bouwproces: doordat het systeem bestaat uit een gestandaardiseerde aantal elementen kan er worden bespaard op kosten voor maatwerk. De basis voor de elementen is het zelfde, de configuratie daarvan is steeds verschillend. Het voordeel hiervan is dat een fabrikant een beperkt aantal verschillende materialen nodig heeft en daarmee alle vormen kan maken. Voor de afwerking van het dak en de gevel is bijna alles mogelijk.
Het prefabriceren van de units en de gevelelementen levert ook een besparing op. Doordat werknemers droog werken en het benodigde materieel binnen handbereik hebben is de productie sneller en de kwaliteit hoger ten opzichte van elementen die op locatie worden gemaakt. Binnen dit proces wordt de hoeveelheid afval gereduceerd en tot het minimum beperkt.

De elementen worden op de locatie in elkaar gezet. Op locatie zijn er maar een beperkt aantal mensen nodig om een volledige woning in elkaar te zetten. Door prefabricage en eenvoudige montage wordt de bouwtijd op locatie aanzienlijk worden verkort.

Een Dynamics gebruiker kan er voor kiezen om units te leasen of te kopen, afhankelijk van de financiële situatie. Als de gebruiker een onderdeel niet meer nodig heeft of gebreken vertoont kan Dynamics de onderdelen terugkopen onder de terugkoopgarantie. Het is ook mogelijk om tijdelijk units te leasen.

De elementen van Dynamics worden geleverd in combinatie met een onderhoudsabonnement. Zo is er altijd een service voor onderhoud en gebreken.

De gebruikte bouwmaterialen materialen zijn herbruikbaar en te recyclen. Door het slimme gebruik van regenwater en energieopwekkende installaties worden de kosten op water en elektra bespaard. De hele woning is mee te verhuizen naar een andere locatie als dat gewenst is.

7. Privacy
Bewoners kunnen zelf kiezen voor de mate van privacy die ze wensen. De levensfase waar de bewoner zich in bevind en de gekozen locatie zijn sterk bepalend voor de behoefte aan privacy. Door te kiezen voor grote glasvlakken in de voorgevel kan de woning zich openen naar de straat. In een andere configuratie kan de woning meer naar binnen gekeerd zijn, bijvoorbeeld rondom een patio of met een beschut dakterras als buitenruimte. Werkruimte op de begane grond en wonen op de verdieping behoort ook tot de mogelijkheden.

8. Ruimte & Indeling
De gehele configuratie van de units is aanpasbaar naar de wensen van de gebruiker. Het configureren van de woning kan heel eenvoudig via een app of een configurator op de website. De units hebben een dusdanige modulaire maat dat er een comfortabele en functionele ruimte ontstaat, ongeacht het aantal units. De ruimtes kunnen worden aangepast afhankelijk van het gebruik en de functie. Blijkt de ruimte te groot of te klein te zijn? Dan is dit eenvoudig aan te passen door de configuratie van de woning te veranderen. Ook een extra werkruimte of hobbykamer is snel te realiseren. Zo kan een woning worden gerealiseerd die geschikt is voor een jong gezin, een ouder echtpaar, een student of mensen met een beperking.

9. Techniek & design
Het systeem is simpel op te zetten een aan te passen. De units groeien mee met de aanpassingen binnen de bouwwereld. De uitstraling verschilt per gebruiker, afhankelijk van de wensen. Het is mogelijk om een gehele woning zelf te ontwerpen en te configureren. De units zijn demontabel, aanpasbaar en te verplaatsen.

Door het gebruik van holle wanden en vloeren zijn de units voorbereid op de toekomst. In de loop van de jaren kunnen installaties worden aangepast en geüpdatet. Vernieuwde techniek op het gebied van isolatie en afwerking worden makkelijk toegepast door verouderde elementen te vervangen.

Alle units en elementen zijn te vervoeren middels een vrachtwagen en te monteren met een lichte kraan en eenvoudig gereedschap.

10. Gebruiker
Iedereen die de ambitie heeft om zelf een woning samen te stellen naar gelang zijn of haar wensen, gebruiken en voorkeur. Voor mensen die het bouwen van een huis heel spannend vinden en daar een mooie oplossingen voor zoekt. Voor gebruikers die flexibel willen zijn in gebruik, de locatie en het financiële plaatje.

Dynamics is voor iedere gebruiker die een betaalbare woning zoekt.

The project buildingsblocks

 • Location: Complete
 • Social interactions: Complete
 • Safety & Security: Complete
 • living Comfort: Complete
 • Green & Outdoors: Complete
 • Finance: Complete
 • Privacy: Complete
 • Space & Plan: Complete
 • Tech & Design: Complete
 • User defined: Complete

Contact information

 • TeamnameFORM
 • E-mail address: haring@form.nl

Join us!

You finally get the chance to turn the building world upside down. Share your idea(s) about houses and housing with us!

Join now!

De challenge is on!

 • Reinvent The Habitat
 • Turn the building world upside down
 • Realise, build and scale your idea