STAKhuis

Stapelen en schakelen; daar komt het bij STAKhuis op neer. Een manier van bouwen die ongetwijfeld bijdraagt aan alle geluksfactoren, die zo belangrijk zijn voor het hebben van woongenot. Bij STAKhuis wordt een woning een thuis door gebruik te maken van bouwelementen, die gemakkelijk zijn aan te passen aan iemands persoonlijke wensen en voorkeuren. Hierdoor komt het realiseren van een eigen droomhuis voor meer mensen binnen handbereik te liggen.

Woonunits
Bij STAKhuis wordt gebruikt gemaakt van woonunits van circa 45m2, die geschikt zijn voor 1 of 2 personen. Het eenvoudig kunnen stapelen en schakelen, maakt het mogelijk om groter te wonen, maar ook om meerdere zelfstandige woonruimtes boven of naast elkaar te creëren. Bovendien zijn de woonunits gemakkelijk te demonteren, waardoor ze herbruikbaar zijn op andere locaties en er sprake is van minder bouwafval.

Een woonunit is geschikt voor verschillende type locaties en bestaat uit één open ruimte, vergelijkbaar met een loft. Een gevoel van ruimte zal – naast het gevoel van geborgenheid – daarom zeker niet ontbreken in het STAKhuis. Door de woonunits te stapelen en te schakelen wordt er zo efficiënt mogelijk gebruik gemaakt van de beschikbare vierkante meters. Het relatief kleine woonoppervlak en de extra goede isolatie zorgen bovendien voor een laag energieverbruik.

Modules
Binnen de woonunit zijn er hoofdzakelijk drie modules te onderscheiden, die samenhangen met de volgende woonfuncties:
1) Eten en koken;
2) Slapen en douchen/baden;
3) Wonen en ontspannen.
Binnen de modules is er eveneens plek voor het opbergen van spullen en voor het realiseren van een werkplek. De flexibele wanden zullen zich hier uitstekend voor lenen, bijvoorbeeld door het maken van een inklapbaar bureau. De eerste module, welke aan de kant van de straat geplaatst wordt, is iets verhoogd t.o.v. het maaiveld en de andere 2 modules. Wanneer het STAKhuis direct aan de straat geplaatst wordt, beperkt dit de inkijk en ervaart men meer gevoel van privacy. Aan de tuinzijde kunnen optioneel balkons of terrassen gekoppeld worden aan de modules. Zowel ligging aan een privétuin als ligging aan gezamenlijke tuin of openbaar park is mogelijk. Afhankelijk van de oriëntatie van de units kan zowel aan de voor- als aan de achterzijde zonwering aangebracht worden.

In het middelste gedeelte bevindt zich de slaapkamer en de badkamer. Door de voorgevel iets te verhogen ten opzichte van de overige vloerdelen, ontstaat een soort nis voor het bed, waardoor er meer privacy in het slaapgedeelte is. Daarnaast is dit gedeelte aan beide zijden voorzien van multifunctionele, semi-transparante wanden, die geheel naar wens en behoefte van de bewoner of naar het moment aangepast kunnen worden. In de avond kunnen ze bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk gesloten worden, waardoor 3 afzonderlijke ruimtes ontstaan. Overdag zorgen de semi-transparante wanden voor zichtlijnen van de ene kant van de woning naar de andere kant van de woning. In combinatie met het hoge plafond en de grote ramen, zal het licht hierdoor optimaal naar binnen vallen.

Prefab bouwelementen
De bouwelementen vormen samen de bouwstenen van de woonunit. De bouwelementen worden vooraf industrieel geproduceerd. Dit heeft als groot voordeel dat op de bouwplaats zelf alleen nog gemonteerd dient te worden, waardoor minder sprake is van bouwoverlast. Bovendien gaat er door het industriële maatwerk – in vergelijking met het traditionele bouwproces – veel minder tijd zitten in het ontwerp en het bouwen zelf. Ook zorgen de vooraf geproduceerde bouwelementen ervoor dat de woning betaalbaar blijft en dat de prijs goed beheerd kan worden. Geconfronteerd worden met onvoorziene bouwkosten is daarmee verleden tijd. Los hiervan biedt het STAKhuis ook mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen. Zo zouden bouwelementen bijvoorbeeld inclusief onderhoud verhuurd kunnen worden.

De bouwelementen kunnen worden onderscheiden in basiselementen en flexibele elementen.

Basiselementen
De basiselementen zijn standaard en essentieel voor een solide woning, die niet alleen waterdicht is, maar ook uiterst goed geïsoleerd. De basiselementen hebben een lange levensduur en zijn niet afhankelijk van de verdere invulling en indeling die aan de woning wordt gegeven. Ze worden gefabriceerd aan de hand van een vast grid- en maatsysteem. Elk blok met woonunit(s) is voorzien van een standaard bouwelement voor de aansluiting van elektra, water, riool en data.

Flexibele elementen
De flexibele bouwelementen zorgen er voor dat elke woning een eigen karakter krijgt. Ze zijn zeer eenvoudig aan te passen en te vervangen, waarbij de toekomstige bewoner het voor het zeggen heeft; zijn of haar wensen staan voorop. De flexibele elementen hebben voornamelijk betrekking op het volgende:
– De binnenschil: dit is de afwerking van de basiskern aan de binnenzijde. Deze bouwelementen zijn voorzien van elektra en leidingen, die een grote flexibiliteit geven bij de invulling van de ruimte.
– De buitenschil: Deze panelen worden gekoppeld aan de basis en geven elke woning een eigen uitstraling met baksteen, beton, hout, metaal, glas of andere minder traditionele gevelafwerkingen.
– Trappen: diverse mogelijkheden voor trappen binnen en buiten.
– Het interieur: binnenwanden en -deuren, schuifwanden en -deuren, kasten, badkamer sanitair.

De vele combinaties die gemaakt kunnen worden met het concept van het STAKhuis, leveren een gevarieerd en speels straatbeeld op. De flexibiliteit van de bouwelementen biedt bovendien ruimte om te experimenteren en om tot verbeteringen te komen. Het belangrijkste is echter dat de flexibele bouwelementen het een stuk gemakkelijker maken om te realiseren dat de bewoner zich thuis voelt.

De bouwstenen van het project

 • Locatie: Helemaal
 • Sociale contacten: Niet
 • Veiligheid: Niet
 • Wooncomfort: Helemaal
 • Buitenruimte & Natuur: Helemaal
 • Financiën: Deels
 • Privacy: Niet
 • Ruimte & Indeling: Helemaal
 • Techniek & Design: Niet
 • Gebruikers gedefinieerd: Deels

Contact informatie

 • TeamnaamSTAKhuis
 • Email adres: info@mvdbouwadvies.nl

Join us!

You finally get the chance to turn the building world upside down. Share your idea(s) about houses and housing with us!

Join now!

De challenge is on!

 • Reinvent The Habitat
 • Turn the building world upside down
 • Realise, build and scale your idea