Het Schoep-huis (postuum eerbetoon aan onze zwager)

S-ustainable, C-omfortabel, H-olistic, O-nderhouds-arm, E-nergie-neutraal (of zelfs energieplus) en P-ortable.
Dat zijn de eigenschappen van het Schoep huis.
De doelgroepen zijn: Starters, Singles, 1-ouder gezinnen en ouderen. (Deze laatste groep kan door kleiner en energiezuiniger te gaan wonen, de doorstroming op de huizenmarkt bevorderen.)
De benadering: Bijna iedereen wil betaalbaar, comfortabel wonen, liefst in een vrijstaande woning met de mogelijkheid van een tuin. Voor de genoemde doelgroepen is een woningoppervlak van 50 – 70 m2, bij efficiënte indeling, ons inziens, ruim voldoende.
Geef de bewoners de mogelijkheid te kiezen voor een eigen modulaire inrichting en een grote keuzevrijheid in de uiterlijke schil = individualisering – je eigen huis.
Maak de binnenschil en constructie zodanig van sandwich panelen, dat een optimale isolatie bereikt wordt.
Daardoor kan met 4-6 kW capaciteit van een warmteopwekker (lees lucht-water heatpump heel de woning gerieflijk verwarmd worden.
Het elektriciteitsverbruik van de heatpump en de inductie kookgelegenheid wordt volledig opgewekt door de zonnepanelen op het dak te koppelen aan een 6kW inverter met bufferopslag in een kleine accubank, groot genoeg voor 2 à 3 dagen autonomie met netkoppeling.
Ervaring met een demoproject heeft aangetoond dat een dergelijke woning, geplaatst in Groningen op jaarbasis een overschot aan energie heeft.
Triple beglazing met kunststof kozijnen completeren de perfect geïsoleerde schil en zorgen voor rust en stilte in de woning.
Een WarmteTerugWin unit zorgt voor frisse lucht enerzijds en beperkt het warmteverlies anderzijds.
Regenwater opvang voor toiletspoeling, autowassen en het sproeien van de tuin, betekent dat vooralsnog alleen een aansluiting op het drinkwaternet noodzakelijk is.
Het toilet kan eventueel ook uitgevoerd worden in Zweedse (elektrische ) versie zodat geen riolering nodig is, omdat het grijze afvalwater via een helofyten filter zelf gezuiverd kan worden.
Door de constructie en de gebruikte materialen kan de woning in de fabriekshal gebouwd worden en kant en klaar getransporteerd worden naar de beoogde lokatie.
Hierdoor wordt een constante bouwkwaliteit verkregen, gekoppeld aan een zeer korte bouwtijd.
Kostprijs onder de €100k.
De woning is altijd verplaatsbaar, heeft een levensduur van min. 50 jaar.
Grote pluspunt is dat een wijk, met behulp van ieders inverter tot een minigrid gekoppeld kan worden waardoor onderling energie – uiteraard tegen verrekening – uitgewisseld kan worden, dank zij de bufferopslag. Voldoende sociale interactie is dus mogelijk :o)
Tot slot kan door middel van aluminium folie met aarding een stralingsvrije woon-omgeving gecreëerd worden, voor wie dat wenst.
De woning kan ook dienst doen als mantelzorg woning en na gebruik weer elders geplaatst worden, afhankelijk van de gewenste lokatie.
Doordat de gebruikte materialen brandwerend of brandvertragend zijn is veiligheid gegarandeerd.
Al het hang- en sluitwerk voldoet aan verzekeringsklasse 2.
De woning is naderhand altijd nog uit te breiden met extra berging, winterkamer of carport.
De klant bepaalt zelf het ontwerp, alleen ronde vormen van dak en zijwanden zijn niet mogelijk als gevolg van de toegepaste constructiewijze.
De woning is voorzien van de laatste stand van de techniek, warmtepomp, vloerverwarming (wandverwarming mogelijk) eventueel infrarood stralingspanelen, inductiefornuis en oven/magnetron combinatie.
PV en/of zonthermische panelen gekoppeld aan een eigen inverter en energieopslag zijn ook mogelijk.
Het allergrootste voordeel is, dat de transitie naar het nieuwe wonen geen grote offers van de bewoners vraagt en dat men zelf nog inbreng heeft.

De bouwstenen van het project

 • Locatie: Helemaal
 • Sociale contacten: Helemaal
 • Veiligheid: Helemaal
 • Wooncomfort: Helemaal
 • Buitenruimte & Natuur: Helemaal
 • Financiën: Helemaal
 • Privacy: Deels
 • Ruimte & Indeling: Deels
 • Techniek & Design: Helemaal
 • Gebruikers gedefinieerd: Helemaal

Contact informatie

 • TeamnaamBest Wonen
 • Email adres: best@hccnet.nl

Join us!

You finally get the chance to turn the building world upside down. Share your idea(s) about houses and housing with us!

Join now!

De challenge is on!

 • Reinvent The Habitat
 • Turn the building world upside down
 • Realise, build and scale your idea