Participatielaan (of -hof)

In de ‘Participatielaan’ wonen betrokken en zelfredzame bewoners. Het is een plek waar de mensen elkaar kennen. Het is er betaalbaar, prettig, veilig wonen en ondernemen. De woningen zijn licht, comfortabel, energiezuinig en hebben een functionele gebruiksvriendelijke plattegrond. De woningen worden in co-creatie met de toekomstige bewoners op maat gemaakt.

Of het nu om gezinnen, (alleenstaande) ouderen, (studerende) singles, startende ondernemers, gescheiden mensen (met of zonder kinderen) of statushouders gaat, niemand wordt buitengesloten. Per project kiezen de toekomstige bewoners zelf of de laan (of hof) een mix van verschillende inkomensgroepen, gezinssamenstellingen, leeftijden met verschillende etniciteiten, leefgewoontes en talen wordt. Of dat er wordt gekozen voor ‘kleine’ monoculturen die door de directe nabijheid van elkaar nog steeds met elkaar kunnen participeren. Dit is aan hen!

De woningen kunnen rug-aan-rug of als rijwoning gebouwd worden waarbij de keuze voor koop of huur is. Mede afhankelijk van de locatie wordt de lengte van de laan, het aantal en type wooneenheden bepaald. In samenspraak met de toekomstige bewoners (en binnen de regels van het woonconcept) wordt de bouwstijl, het wooncomfort, energetisch concept en afwerkingsniveau bepaald worden.

Om goed te kunnen mixen zijn er 3 onderscheidende woningtypen die allemaal voortkomen uit het basisconcept van de patiowoning. Hieruit kunnen verschillende cross-overs ontstaan waardoor er nu 5 verschillende woningen in de laan kunnen worden gerealiseerd. Te weten: Happy Single/Couple (patiobungalow (75 m2 bvo) of studio (50 m2 bvo)), Happy Couple (120 m2 bvo) of Happy Family (small (100 m2 bvo) of large (160 m2 bvo)). De nabijheid van verschillende woningtype faciliteert ook mantelzorg er kan zelfs voor gekozen worden om huizen te koppelen. Door bijvoorbeeld woningen die rug-aan-rug gebouwd worden te schakelen. Zo wonen beide partijen in een eigen laan en stelt dit hen in staat om ieder een eigen sociaal leven te behouden, mocht dat wenselijk zijn.

De patiotuin is centraal gesitueerd en de verblijfsruimten zijn om deze buitenruimte heen gevouwen. Op deze wijze ontstaat er een U- of L-vormige plattegrond. De grens tussen binnen en buiten is minimaal, omdat je de patiotuin, dankzij de verdiepingshoge glasgevel, ervaart als een extra kamer in huis, maar dan wel eentje zonder plafond. ‘De beleving is dat je veel groter woont dan de binnenruimte die je tot je beschikking hebt.’

Doordat de patio’s grenzen aan de laan (of hof) wordt de patio (35m2) optisch verlengd wat extra ruimtebeleving en sociale veiligheid geeft. Daarnaast biedt het groene en autoloze karakter van de laan (of hof) uitermate kindvriendelijke speelomgeving. Deze gemeenschappelijk tuin kan natuurlijk ook op andere manieren worden geprogrammeerd voor meer sociale binding door bijvoorbeeld een moestuin. De patiotuin kan desgewenst afgesloten van het gemeenschappelijk groen zodat privacy gewaarborgd blijft.

De verdiepingshoge pui geeft, ongeacht oriëntatie, voldoende daglicht. De daktuin altijd zon. Bij ongunstige oriëntatie kunnen, afhankelijk van type, daklichten worden geplaatst. Er is vraaggestuurde ventilatie (systeem C) per ruimte. De warmte uit ventilatielucht wordt teruggewonnen en gebruikt voor verwarming en warmtapwater. De warmte wordt gebufferd in een boilervat en wordt ingezet voor verwarming. Een tweede boilervat is gereserveerd voor het warme tapwater en is gekoppeld aan een elektrisch verwarmingselement. Met pv cellen wordt elektriciteit opgewekt en kan desgewenst gekoppeld worden aan een accupack. De woning wordt opgetrokken uit cellenbeton om het warmte accumulerend en geluidsabsorberende kwaliteiten.

Ontwerpteam: Alexander Tepper & Maron Vondeling

De bouwstenen van het project

  • Locatie: Helemaal
  • Sociale contacten: Helemaal
  • Veiligheid: Helemaal
  • Wooncomfort: Helemaal
  • Buitenruimte & Natuur: Helemaal
  • Financiën: Helemaal
  • Privacy: Deels
  • Ruimte & Indeling: Niet
  • Techniek & Design: Deels
  • Gebruikers gedefinieerd: Helemaal

Contact informatie

  • TeamnaamTepper Design Studio
  • Email adres: info@tepperdesignstudio.nl

Join us!

You finally get the chance to turn the building world upside down. Share your idea(s) about houses and housing with us!

Join now!

De challenge is on!

  • Reinvent The Habitat
  • Turn the building world upside down
  • Realise, build and scale your idea