Huis van vele potenties

English summary
The House of Potential Benefits is a serial row house, but not like any existing one. Its aim is to collect the surrounding natural energy flows as much as possible. The House introduces a few specific ideas such as extending surfaces (not being the thermal shell) to increase collection and thermal stratification. At the same time the amount of green outdoor space is enlarged. The design is compact with a balanced diversity of spaces. Achievements: lot = 100m2, indoor space = 100m2, green outdoor space = 100m2.

Het Huis van vele Potenties is een seriematige woning, maar ontworpen vanuit een andere invalshoek dan de gebruikelijke rijtjeswoning in de gevestigde bouwkolom. Het doel van deze woning is om zoveel mogelijk van de aanwezige natuurlijke (energie) stromen af te vangen en te gebruiken, zoals zon- en windenergie, water, om vervolgens langdurig van hun potentieel gebruik te maken. Zo’n woning bestaat niet alleen uit een collectie aan installaties. De vorm van de woning speelt een alles bepalende rol in de mate van opbrengst.

Het huis introduceert een aantal specifieke ideeën en ontwerp-strategieën. Gezamenlijk vormen zij de principes van deze klimaatwoning:

1) Maximaliseer het geveloppervlak – niet gelijk aan de thermische schil – voor opwekking en uitwisseling van energie. Maak de ontvangst van energie groter dan het verlies aan energie voor een positieve balans. Energieopbrengst maakt wonen goedkoper.

2) Geef het huis verschillende klimaatzones en zorg voor uitwisseling (flow) tussen de klimaten. Koelen en verwarmen gebeurt zoveel mogelijk via natuurlijke principes. De stapeling van thermische lagen – koud beneden en warm boven bepalen het gebruik van de woning.

3) Oriënteer de woning met een buitenruimte aan de zijkant. Door deze oriëntatie van de woning is het onder andere mogelijk gebruik te maken van de onderdruk die ontstaat door trek van de wind. Deze luchtbeweging kan helpen bij het koelen van het binnenklimaat.

4) Verleng de gebruiksduur van de (energie)stromen en maak deze als mogelijk circulair.

5) Zorg voor evenredigheid tussen binnen- en buitenruimte. Maak verdiepingen in de buitenruimte. Toegankelijke groene buitenruimte verhoogd het woonplezier.

ontwerpteam: Maron Vondeling, Dennis Opbroek en Andrea Frings

De bouwstenen van het project

  • Locatie: Helemaal
  • Sociale contacten: Helemaal
  • Veiligheid: Deels
  • Wooncomfort: Helemaal
  • Buitenruimte & Natuur: Helemaal
  • Financiën: Helemaal
  • Privacy: Deels
  • Ruimte & Indeling: Niet
  • Techniek & Design: Niet
  • Gebruikers gedefinieerd: Helemaal

Contact informatie

  • TeamnaamWoonrijp
  • Email adres: info@woonrijp.eu

Join us!

You finally get the chance to turn the building world upside down. Share your idea(s) about houses and housing with us!

Join now!

De challenge is on!

  • Reinvent The Habitat
  • Turn the building world upside down
  • Realise, build and scale your idea