Herkenbaar? Koude rillingen over je rug als je na een lange werkdag relaxed op de bank tv kijkt. Niets zo irritant als een tochtige kamer in je huis. Echt bevorderlijk voor het wooncomfort van bewoners is het dus niet! Het wooncomfort wordt voor het grootste deel bepaald door de mate van tocht, vocht en de temperatuur in een woning. Daarnaast vinden bewoners het ook belangrijk hoe makkelijk je een woning schoon en fris kan houden. Zijn bovenstaande zaken niet in orde? Dan zorgt dit bij bewoners voor een hoop frustraties.

De noodzaak van wooncomfort

Thorb vroeg zich af welke factoren nog meer van invloed zijn op het wooncomfort en dus ook het woongeluk van bewoners. Daarom voerden we een onderzoek uit om te achterhalen welke factoren bepalend zijn voor het woongeluk. Hieruit kwam naar voren dat er negen geluksfactoren zijn, waarvan wooncomfort de belangrijkste is voor bewoners. Een groot deel van het inkomen gaat op aan woonlasten. Dan is een comfortabel (t)huis niet te veel gevraagd, toch?

De 6 grootste frustraties

Maar wat zijn nu de grootste frustraties op het gebied van wooncomfort? Voor onze Reinvent The Habitat challenge zetten wij ze graag voor je op een rijtje!

 

1. Slechte isolatie is een echte no-go

Met de frisse temperaturen op komst wil je voorkomen dat een woning aanvoelt als een iglo omdat het over een slechte isolatie beschikt. Barre kou, tocht, vocht en stank trekken zo de woning binnen. Elke woning verdient een goede dak-, muur- en vloerisolatie. Zo behoud je het wooncomfort voor de bewoners de hele winter lang! Denk jij een geweldig woonconcept te kunnen ontwikkelen waarin bewoners niet in de kou staan? Join the challenge!

 

2. People need some fresh air…

Een goede nachtrust wordt onder meer bepaald door voldoende frisse lucht. Daarnaast is frisse lucht van belang voor de gezondheid van bewoners. Daarom is het ontbreken van een constante luchtverversing een grote frustratie voor bewoners. Denk jij een geweldig idee te hebben om het wooncomfort te maximaliseren tegen minimale kosten? Join the challenge!

 

3. Lawaai verstoort gemoedstoestand

Iedereen heeft op z’n tijd rust nodig. Na een dag hard werken wil een bewoner niet worden gestoord door lawaai. Maar soms is het onvermijdelijk dat je last hebt van herrie. Of lukt het jou om met jouw toffe idee voor rust in de tent te zorgen? Join the challenge!

 

4. Wooncomfort is schoon schip maken

Oké, voor het grootste gedeelte is de bewoner zelf verantwoordelijk voor een ‘spic en span’ huis. Helaas worden sommige woningen nu eenmaal snel en gemakkelijk vies. Een mooie uitdaging voor jou om ervoor te zorgen dat een woning langdurig schoon blijft na een grondige poetsbeurt. Join the challenge!

 

5. Woonkamer op het noorden

Hoe mooi zou het zijn als jij ervoor zorgt dat de woonkamer op het noorden met de noorderzon vertrekt? Voor veel mensen zorgt een kamer of tuin op het noorden voor veel frustratie. Het is nu eenmaal een feit dat de zon vanuit het zuiden jouw woning meer wooncomfort geeft. Licht is goed voor de mens, daar worden bewoners vrolijk van. Weet jij de perfecte oplossing om met een woning op het noorden hetzelfde wooncomfort te bereiken als een woning op het zuiden? Join the challenge!

 

6. De graad is de rode draad

Als je denkt aan de temperatuur in een kerk, wat is het eerste wat je dan te binnen schiet? Juist, het is daar vaak steenkoud! Nu is een kerk niet te vergelijken met een woning, maar de juiste temperatuur in een woning zorgt voor een hoop rust. Bewoners willen zelf het liefst de temperatuur van de woning op afstand kunnen regelen. In de winter willen ze er ‘warmpjes’ bij zitten, in de zomer willen ze niet zwetend en puffend in huis zitten. Een ‘hot’ topic dus, aan jou de taak om ervoor te zorgen dat dit bij jouw woonidee in de juiste vorm wordt vormgegeven! Join the challenge!

We dagen jou en jouw creatieve brein uit

Kortom, er valt nog voldoende winst te behalen. Wij dagen je uit om buiten de gebaande paden te denken. Verleg geen grenzen, maar vergeet ze gewoon! Heb jij het antwoord op hoe je het woongeluk van bewoners maximaliseert tegen zo laag mogelijke kosten? Dan horen we graag van je! Join the challenge en deel jouw woonconcept met ons!