In de wereld zijn veel woningen op de meest bijzondere locaties te vinden. Deze fraaie architectuur maakt optimaal gebruik van de aanwezige materialen op de locatie of speelt juist ingenieus in op waar de woning is gelokaliseerd. Voor jou maken we een selectie van drie wonderlijke en inspirerende exemplaren. En wie weet geven deze voorbeelden jou het laatste zetje in de rug voor jouw idee voor de Reinvent The Habitat challenge!

1. Het Stenen Huis in Fafe, Portugal

Dat veel huizen van steen zijn gemaakt, dat mag geen geheim zijn. In het Portugese plattelandsstadje Fafe bevindt zich wel een héél apart stenen huis op een heuveltop tussen de bergmassieven. De locatie is adembenemend en zal de bewoner de nodige rust geven. De familie Rodrigues ging inventief te werk bij het ontwerp van het Caso do Penedo (vertaald: Huis van Steen). De aanwezige rotsblokken dienen namelijk als fundament voor het stenen bouwsel. Op deze locatie is op een héél creatieve manier gebruikgemaakt van de al aanwezige natuurlijke materialen.

2. De Mirrorcube in de Zweedse bossen

Mirrorcube Zweden

Eén worden met de natuur is wel erg letterlijk genomen door de ontwerpers van de hotelwoning The Mirrorcube. De honderden bomen dienden voor de ontwikkelaars als basis voor de kunstzinnige spiegelwanden die ertussen zijn gemonteerd. Zo zie je maar dat je door een origineel idee een buitenlocatie kunt omtoveren tot een lust(oord) voor het oog. Eenmaal binnen kom je niets tekort, want The Mirrorcube beschikt over een tweepersoonsbed, een badkamer, een woonkamer én een dakterras. De perfecte woonelementen voor deze locatie die het woongeluk maximaliseren dus!

3. NA House in Tokio in Japan


In de toekomst groeit het aantal alleenstaanden en eenpersoonshuishoudens, iets om rekening mee te houden als je een betaalbare, opschaalbare woning wilt bouwen. Sociale contacten worden steeds belangrijker. Misschien biedt het transparante NA House van de Japanse architect Sou Fujimoto wel de uitkomst. Het huis is gebouwd in de drukbevolkte Japanse hoofdstad Tokyo. Met het doorschijnende optrekje verwijst de architect naar het verleden, toen mensen tussen de bomen leefden, geen privacy hadden en verplicht waren om met elkaar samen te leven. En tegenwoordig weten we toch al van elkaar waar je de hele dag mee bezig bent door alle socialmediakanalen, dus een eenvoudige vervolgstap is een volledig zichtbaar leven. Ook al ligt je huis midden in een levendige metropool. Toch? Of gaat dit te ver? Wat vind jij van dit woonconcept voor deze locatie? Is dit het huis van de toekomst of denk jij hier anders over?

It’s all about location, location, location…

De locatie is één van de negen geluksfactoren die bepalend is voor het woongeluk van bewoners. In een stedelijk gebied zoals in Tokyo zijn de eisen anders dan die op het platteland. Terwijl de een de lawaaierige binnenstad mijdt, wordt de ander gillend gek op een boerderij. De toegankelijkheid van de locatie, de ruimte die je tot je beschikking hebt, de bedrijvigheid of juist het ontbreken daarvan en de al beschikbare materialen waardoor het bouwen van de woning ook betaalbaarder is zijn allemaal factoren die van invloed zijn op het uiteindelijke productieproces, design en woongeluk van de woning.

Heb jij een idee die de bouwsector op zijn kop kan zetten? Dát unieke concept dat naadloos aansluit op de mogelijkheden die je tot je beschikking hebt op de locatie van de woning? Sluit je dan aan bij onze bouwrevolutie en join the challenge!

Voor onze challenge hebben we al een mooie locatie uitgekozen: The Green Village in Delft. Dus, heb je een geweldig woonconcept in je hoofd die helemaal bij deze locatie past? Deel ‘m met ons door deel te nemen aan de Reinvent The Habitat challenge!